MAGYAR BAPTISTA RÁDIÓ: AZ EGYHÁZ ÚTJA A TÖRTÉNELEMBEN…

A Magyar Baptista Rádió Mozaik című rádióműsorának 2016. május 23-án hétfőn Dr. Mészáros Kálmán egyháztörténész volt a vendége, akivel Merényi Zoltán műsorvezető beszélgetett a következő témákról:

„Idén több egyháztörténelmi utazásra is sor került már.
– Február 22 és 27 között Rómába kirándultatok. Milyen emlékhelyeket látogattatok meg?
– Részt vettetek Ferenc pápa audenciáján is. Milyen élmény volt a katolikus egyházfővel találkozni?
– Április 8-10 között a reformáció magyarországi nyomvonalát követve egyháztörténeti körutazásra került sor a magyar-szlovák határ mentén. Milyen útvonalat jártatok be?

– Tavaly én is jártam Vizsolyban, és meglátogattuk a biblianyomtató műhelyt. Mi is végighallgattuk Daruka Mihály lebilincselő előadását a magyar nyelvű biblia nyomtatásáról. A reformáció 500 éves évfordulójára szeretnék újranyomtatni a Vizsolyi Bibliát. Egyháztörténészként hogyan látod ezt a szolgálatot?
– Néhány éve Krasznahorka vára leégett, ahol Fisher András anabaptista reformátor mártírhaléált halt. Hogy áll a vár felújítása? Lesz itt a jövőben anabaptista emlékhely?

– Felmerül a kérdés, miért fontos, hogy megismerjük az egyháztörténelmet? Te miért tartod ezt fontosnak?
– A szocializmus egyik jelmondata volt, a múltat végképp eltörölni. Sajnos ez a gondolat tovább él a mai társadalomban. De gyülekezeteinkben is hiányosak az egyháztörténelmi ismeretek.Az ilyen utazások, kirándulások felkelthetik az érdeklődést a múltunk iránt?
– Gyakran érzek egy bizonytalanságot saját múltunkkal kapcsolatban. Van, amikor az anabaptistákig vezetjük vissza történelmünket, máskor John Smith és Thomas Helwys 1609-es bemerítéséig.
– Sok hitelődünkre büszkék lehetünk. Számodra kik a példaképeid a hitben?

– Május 11-én Nagyváradon tanácskozott a Magyar Baptisták Történelmi Bizottsága. A 2017-es jubileumi esztendő eseményeinek előkészületeiről beszélgettetek. Mi baptisták milyen módon kapcsolódunk be az ünnepség sorozatba?
– Veszély, hogy az 500 éves jublieum megmarad az emlékeznél. Hogyan válhat ez a jublieum a megújulás, az új refromáció eszközévé?

– A kispesti gyülekezetben is sok esemény vol az elmúlt időszakban. Május 8-án Afrika vasárnapot szerveztetek. Milyen üzenetek fogalmazódtak meg a nap során?
– Pünkösdkor bemerítés is volt a gyülekezetetekben. Kik voltak a bizonyságtevőitek? Milyen háttérből tértek meg?
– Végezetül. Milyen programokra készültök a közeljövőben?

Áldott hetet kívánok: Merényi Zoltán”
https://www.mixcloud.com/baptistaradio/mozaik-dr-m%C3%A9sz%C3%A1ros-k%C3%A1lm%C3%A1n-20160523/?utm_campaign=notification_new_upload&play=notification_new_upload&utm_medium=email&utm_source=notification&utm_content=html

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .