Ismét egy temetés… (Füredi Kamilla levele)

Makeni, 2012 szeptember 26

Ismét egy temetés…

Utoljára hétfőn délután láttam Saio bácsit. Ott állt az épülő imaházunk tetején és kézzel-lábbal magyarázta, hogy a lelkipásztor testvér már hazament. Kedden bevitték a kórházba és vasárnap éjszaka meghalt. Meg sem tudtam látogatni, mert azon a héten én is lázas beteg voltam.

Nagy veszteség ez a gyülekezetnek, mert ő volt a mi kőműves és asztalos mesterünk. Hála az Úrnak, egy héttel Saio bácsi halála előtt elkészültek az iskolapadok. Bár nem tudjuk megnyitni ebben az évben az iskolát, már csak apróbb munkák maradtak hátra, nem gond a befejezés. Az imaházépítésnél azonban nagyon hiányzik Saio bácsi. Nem is tudjuk, hogyan folytassuk a munkát, pedig lassan véget ér az esős évszak, és most lehetne újra építkezni. Kérlek, imádkozzatok a gyászoló családért és hogy tudjunk találni egy másik megbízható kőműves mestert.

Építkezés, építkezés akármerre nézek. Eljött a Teológia Szeminárium építésének az ideje is…A Baptista Szövetség vezetősége azzal a kéréssel fordult az közösség tagjaihoz, hogy mindenki támogassa a Szövetséget legalább 4O Ft-tal illetve kb. 2O centtel (self-reliance fund), és ezt az összeget BTSz telek vásárlására és építkezésre fogjuk fordítani. Imádkozzatok, hogy ez a tervünk minél előbb megvalósuljon. Addig is folytatjuk a tanítást Freetown, Bo, Kono, Lunsar és Makeni városban.

Néhány héttel ezelőtt véget ért a Ramadán, a mohamedán böjt. Sajnos azonban a hangosító berendezést, amit egy parlamenti képviselő ajándékozott az ünnepen a szomszédomban levő mohamedán gyülekezetnek, nem tették el. Minaretjük nincs, így kb. 1O méterre az ablakomtól bömböltetik naponta ötször imádságaikat és korán idézeteiket, természetesen arabul. Reggel 5:3O-kor kezdik és este 8:3O-kor fejezik be. Ha csak a szokásos imára hívás lenne, nem zúgolódnék, de határozottan fárasztó naponta ötször több mint fél óráig, néha másfél óráig hallgatni, a süvítő, kacifántos korán idézeteket. Kérlek, imádkozzatok, hogy az Úr mozdítsa el emberi kéz érintése nélkül a szomszédomban felállított utálatosságot, a hangosító berendezést, és a nagyokat mondó szájt, a két hangszórót.

Sajnos az egyik este nemcsak a mecsetben használták a hangszórókat, hanem a fiatalok a szomszédomban buliztak, természetesen olyan hangosan, hogy szinte egész éjszaka nem tudtam aludni. Nem vagyok benne biztos, de úgy tűnt, mintha sátánimádók által irt zenét hallgattak volna. Nekem mindenesetre úgy megfájdult a fejem, hogy másnap ott kellett hagynom az imasátorban az istentiszteletet. Speciális alkalom volt, hangosító berendezéssel.

Másnap már belázasodtam. Mivel itt láz esetén a legnagyobb veszély a malária, bevettem a szokásos tablettákat, de nem segítettek.  Elmentem az orvoshoz, aki vérvizsgálat után azt mondta, hogy valószínűleg olyan maláriás betegséget kaptam, amely nem reagál a hagyományos malária gyógyszerre. Felirt egy másikat, de biztonság kedvéért egy erős antibiotikumot is. Most szedem a gyógyszereket, amitől ugy elment az étvágyam, hogy három hét alatt lefogytam kb. 10 kg-t. Nem látszik meg, mert volt miből… Kérlek, imádkozzatok, hogy mielőbb teljesen felgyógyuljak.

Nagy öröm, hogy a Fula bibliaolvasó csoporthoz egy újabb tag csatlakozott. Mohamed, aki az autómat tartja karban, feleséget hozatott magának Conakry-ból. Ebbe én is besegítettem anyagiakkal, a nősülés nem könnyű ügy Afrikában. El kellett küldeni a menyasszony pénzt, ajándékokat a lány családjának, útiköltséget, stb. Mohamed családja Guineéban él, ők rendezték el a két család között a tradicionális házasságot. Azután feltették a poda-podára (helyi transport) Salimatut, a menyecskét és Mohamed húgát. Majdnem elsírtam magam, amikor kimentünk értük a makenii állomásra, és megláttam a kis batyut, amivel a menyasszony megérkezett. Én, ha csak Freetownba megyek egy néhány napra, több cuccot szoktam magammal vinni.

Egy néhány napig velem együtt laktak, azután segítettem,  hogy ki tudjanak venni egy szoba-“konyhás” kis lakást. Most hetente négy délelőtt kölcsönösen tanítgatjuk egymást, a hölgy nem beszél se angolul, se franciául, se krioul, én tanulom tőle a Fulát, ő meg tőlem a kriot. Egyelőre nem tud olvasni, de érdeklődéssel hallgatja a bibliai történeteket. Kérlek, imádkozzatok, hogy Mohamed és Salimatu elfogadja az Úr Jézust.

Köszönöm, hogy a segítségetekkel ebben az évben is folytatni tudtam a sierra leonei szolgálatot. Kérlek továbbra is támogassatok úgy imádsággal, mint anyagiakkal, adóból levonható adományaitokat küldjétek:

Hungarian Baptist Convention of North America
Mission in Sierra Leone
Mr. Zsigmond Balla treasurer
2563 Nixon Way
Fullerton, CA 93835
USA

Vagy pedig:

MAGYARORSZÁGI BAPTISTA EGYHÁZ
MISSZIÓS TÁMOGATÁS FÜREDI KAMILLÁNAK
Budapest 1062
Benczúr u. 31.
MAGYARORSZÁG/HUNGARY

“Áldjon meg az Úr Téged, és tartson meg Téged. Világosítsa meg az Úr az Õ orcáját
Te rajtad és könyörüljön Te rajtad. Fordítsa az Úr az Õ orcáját Te feléd és adjon Neked békességet.”

Testvéri üdvözlettel,

Füredi Gabriella Kamilla

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .