Fel barátim, drága Jézus zászlaja alatt! (Füredi Kamilla levele)

Fel barátim, drága Jézus zászlaja alatt!

Ezt az éneket énekelte a kilenc végzős teológiai hallgató a Bo városban tartott diplomakiosztáskor. Még soha sem hallottam ezt az éneket angolul, sem Amerikában, sem Afrikában. Nagyon lelkesen zengtek  a hallgatók, és nem tudták, milyen nagy örömet szereztek vele nekem. Természetesen azt sem tudták hogy ez az ének éppen azoknak a magyar testvéreknek a kedves tábori éneke, akiknek anyagi segítségével elvégezték a tanfolyamot.  Mennyei üzenet volt ez nekem angolul is:

„Hold the fort, for I am coming, Jesus signals still:
Wave the answer back to heaven by thy grace we will!”
(Tartsd a várat, mert jövök, üzeni Jézus, és mi küldjük vissza a szignált:
kegyelmed segítségével, megtesszük.)

Határkő volt ez a diplomakiosztás, a testvérek még mint a Baptista Bibliaiskola hallgatóiként  kezdték meg a tanulást, de  már mint szemináristák fejezték be. A következő csapat már teológiai hallgatóként kezd. Egyelőre még  nincs központi  épületünk, de az évi közgyűlés megszavazta, hogy ahogy lesz rá pénzünk, veszünk egy telket és építkezünk.  Addig is tovább folytatjuk a tanítást a „végeken”.  „Fel barátim, drága Jézus zászlaja alatt!”

Az Úr  nem szunnyad és nem alszik, hanem időről-időre valami újat kezd.  Megújította a Sierra Leonei Baptista Szövetséget, van új szövetségi elnökünk, és főtitkárunk, akik nagy lelkesedéssel kezdtek hozzá a munkának. Amikor megválasztották őket, a férfitestvérek nagy ujjongással a vállaikra emelték az új vezetőséget, ugy vitték a két vezető testvért a választási közgyűlés elé. A megválasztott főtitkár testvér a szavazatok kb. 84 %-at kapta, 3 % szavazott egy másik testvérre,  kb. 13 % tartózkodott a szavazástól.  Sajnos az örömbe egy kis üröm is vegyült, mert az a testvér, akit nem választottak meg főtitkárnak, beperelte a szövetséget.

A sérelmezett testvér szerint a választás nem volt szabályos, mert a Szervezeti szabályzat szerint a választó bizottságnak három jelöltből kellett volna egyet kiválasztani, de nem volt három jelölt, csak kettő ( a megválasztott és  a megsértődött testvér) és a Szervezeti szabályzat  nem szól arról, hogy mit kell tenni, ha csak két jelölt van. A megsértődött testvér szerint, el kellett volna halasztani a választást egy évig, és ez idő alatt ki kellett volna cserélni  a régi Szervezeti szabályzatot (ami jól szolgált éveken, évtizedeken keresztül).  A Szövetségi Közgyűlés azonban nagy többséggel megszavazta,  hogy megtartjuk a választást és majd később átírjuk a Szervezeti szabályzatot.  Az ügy a Felsőfokú Bírósághoz került. A Bíróság azonban hónapról-hónapra halogatta a döntést. Végül is hazai és nemzetközi baptista szervezetek nyomására a sérelmezett visszavonta az ügyet a bíróságról.

Szomorú hir, hogy meghalt a Béke Fejedelem gyülekezet egyik elöljárója, aki a BBI-nak is a tanára volt. Bár itt általában a haláleset  után már másnap temetnek, a család kérésére az elöljáró testvért két és fél hét elmúltával temettük. Általában az ilyen temetések nagyon hosszúak, éjszakai virrasztással kezdődnek és csak másnap délután érnek véget. Sajnos nem sikerült lebeszélnem a lelkipásztor testvért arról, hogy ne használjunk hangszórót a virrasztáskor, és ne zavarjuk azokat, akik aludni szeretnének éjszaka, pl. a mohamedán szomszédokat. Arra  hivatkozott, hogy a mohamedánok is zavarnak minket amikor minden reggel „Allah Akhbar”-ral ébresztik a híveiket. Hiába érveltem, hogy csak azért, mert mások zavarnak minket, nincs jogunk  arra, hogy mi is zavarjuk őket…de alulmaradtam az érveimmel. Nagy temetés volt, sokan ismerték a testvért.

Hála az Úrnak  az általános iskola építését sikerült befejeznünk. Még el kell készítenünk a padokat és a táblákat és megnyithatjuk az iskolát. Bár megkaptuk az építési engedélyt, az iskola megnyitásához kell az  Művelődésügyi minisztérium itteni megbízottjának is az engedélye, aki viszont megrögzött mohamedán. Kérlek imádkozzatok, hogy jóindulatúan megadja az engedélyt a gyülekezeti iskola megnyitásához. Az imaház építkezéssel viszont leálltunk, mert nincs elég pénzünk a tetőfedéshez szükséges horganylemezek megvásárlására. Sajnos az Európai Baptista Misszió sem tudta teljesíteni tavalyi anyagi ígéretét, mert kb. 10 százalékos hiánnyal zártak. Azonban  egy kis reményfelhőt hozott a Misszió főtitkárának ez évi látogatása, aki megígérte, hogy megpróbál összekapcsolni bennünket két német testvér gyülekezettel, aki talán támogatni fognak minket.

A főtitkár testvér makeni-i látogatása után lehetőségem volt otthonomban vendégül látni egy német misszionárius házaspárt is Daniel és Lisa Meisingert két gyermekükkel.  A beszélgetés közben kiderült, hogy Daniel édesapja, Meisinger Gyuri bácsi Dombóváron született. Dániel fel is hivta édesapját telefonon, akivel természetesen magyarul beszéltem. Ugy értettem, hogy többször megfordult a Pécsi Baptista Gyülekezetben Meláth bácsi idejében.

Kérlek továbbra is imádkozzatok jó egészségért, biztonságos közlekedésért, és nyugodt éjszakákért  (nappalokért is). Ebben a száraz évszak nem volt annyira forró, mint az  előző években, és így semmiféle kiütések, pattanások és kelések nem gyötörtek engem. Köszönöm, hogy sokan imádkoztatok érettem. Az autómat azonban szinte minden hosszabb út után a szerelőhöz kell vinnem kivizsgálásra, alkatrészcserélésre.

Alkalmanként az éjszakák még mindig nagyon zajosak, és éppen egy ilyen hangos éjjelen törtek be a szomszédomba. A házőrzésben azonban nagy segítség a két kutyám,  az egyik nemrég harapott meg egy tolvajt, aki a kerítésen átugorva akart elfutni, amikor észrevettem. (Sajnos a kutya egyébként is harapós és nem személyválogató, nem fajgyűlölő, feketét, fehéret már egyaránt megkóstolt. Ha vendégem van, be kell zárnom a hálószobába. Nem tudna valaki két szájkosarat küldeni?)

Problémám  van a komputeremmel is, általában otthon szoktam a leveleimet írni,  de el kell vinni az internetezőbe, ahonnan időnként haza viszek valamilyen vírust. Most ezt a levelet az internetezőben írom, természetesen közben valaki  tánczenét hallgat, mások beszélnek, telefonálnak, nagyon nehéz  és nagyon fárasztó az írásra koncentrálnom. Legtöbbször az internetes kapcsolat is nagyon lassú, a facebookon csak egy-két oldalt tudok megnézni, és elnézést kérek, hogy csak azokra az üzenetekre tudok reagálni, amelyek éppen elém kerülnek. Senki ne vegye személyes sértésnek, hogy néha tudok valakinek a születésnapjára egy-egy sort írni, másoknak pedig nem, ez attól függ, hogy működik az internet.

Köszönöm, hogy anyagilag is támogattok engem is és a munkám is. Már több, mint száz testvér/testvérnő kezdett hozzá a Biblia tanulásának az időtől kezdve, hogy újraszerveztük a Bibliaiskolát. A többség be is fejezte a tanulást és szép szolgálatot végez a gyülekezetekben. Az aratnivaló azonban még mindig sok. Kérlek, segítsetek továbbra is a sierra leonei lelki aratók kiképzésében. „Fel barátim, drága Jézus zászlaja alatt!”

Áldjon meg Tégedet az Úr és őrizzen meg Tégedet! Világosítsa meg az Úr az Ő orcáját Terajtad és könyörüljön Terajtad! Fordítsa az Úr az Ő orcáját Tefeléd és könyörüljön Terajtad!

Testvéri üdvözlettel,

Füredi Kamilla Gabriella

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .