Dr. Szebeni Olivér (1928 – )

SzebeniDr. Szebeni Olivér Budapesten született 1928. november 13-án, iparos családban. Édesanyja ágán több generációs baptista. Már öt évesen járt vele a pesterzsébeti gyülekezetbe, ahol elfogadta Jézus Krisztust. 1947. február 2-ikán Bretz Emil baptizálta, éppen abban az évben, amikor befejezte a középiskolát.

Budapesten tanult a szemináriumban és egyetemi előadásokat látogatott. Megtérése óta nagyon szerette a Szentírást és a hozzá fűződő ismereteket. Folytatta tehát tanulmányait Svájcban és azt floridai (USA) távoktatási program teljesítésével abszolválta. Akkor már koros ember volt. Isten kegyelmének köszönte, hogy a több, mint harminc év előtt már kérvényezett vizsgáját idegen nyelven, sikeresen letehette. Még évtizeddel a lelkészi nyugdíjaztatása után, hanyatló egészséggel is készségesen vállal oktatói szolgálatokat, előadásokat, amelyekre különösen a millenniumi évben sok alkalma nyílt templomokban és művelődési intézményekben.

A kispesti gyülekezet 1979 novemberében hívta meg a lelkészi szolgálatra, amit 1988 végéig, nyugdíjba vonulásáig betöltött. Ő is tevékenykedett úgynevezett “közegyházi” munkába. Fő tevékenysége azonban az egyháztörténelmi kutatás volt, magyarul és idegen nyelveken, 1951-től, folyamatosan a mai napig. Teológiai tanárként alakította ki az egyháztörténet oktatásának rendszerét és tananyagát, amely – kisebb változtatásokkal – a mai napig működik (egyetemes, anabaptista, hazai és külföldi baptista történelem, kortörténelem). Ezen kívül bibliai jellegű tudománnyal is foglalkozott (pl. szövegismeret, bibliai archeológia, földrajz).

2008-ban a Magyarországi Baptista Egyház Spurgeon-díjjal ismerte el életművét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .