Home > Egyéb > Baranyay Mihály (1888–1980)

Baranyay-MihályBudapesten, 1888. szeptember 20-án született. A Budapest, VIII. Hunyadi utcai gyülekezetet látogatta. Megtérésében és a bibliai keresztség kiszolgáltatásában eszköz Udvarnoki András volt. Baranyay Mihály akkor 19-ik évében járt. Miután elhivatottságáról megbizonyosodott budapesti szemináriumi tanulását a legjobb hírű “déli baptista” szemináriumban folyt
atta, akkor már házas és családos emberként. Az első világháború kitörése miatt angliai tanulmányát félbe kellett szakítania.

Tresánszky Vilmos hirtelen halálával elárvult a kispesti gyülekezet, – olvashatjuk az egyik forrásban – ezért Baranyay Mihály vette át a gyülekezet felügyeletét és vállalkozott arra, hogy felkészítse a testvériséget egy új prédikátor meghívására.

Ő is sokat dolgozott az egész országban, mint utazó titkár. Tanított a teológián, mint Udvarnoki Béla utóda. Az intézmény vezetője volt. Már idős ember volt, amikor a kispesti gyülekezetben kezdett tevékenykedni. Halála után, születésének századik évfordulójára az egyház emlékkötet adott ki. (A bővelkedő kegyelem tanúja. Budapest, 1988).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .