Baranyay Mihály (1888–1980)

Baranyay-MihályBudapesten, 1888. szeptember 20-án született. A Budapest, VIII. Hunyadi utcai gyülekezetet látogatta. Megtérésében és a bibliai keresztség kiszolgáltatásában eszköz Udvarnoki András volt. Baranyay Mihály akkor 19-ik évében járt. Miután elhivatottságáról megbizonyosodott budapesti szemináriumi tanulását a legjobb hírű „déli baptista” szemináriumban folyt
atta, akkor már házas és családos emberként. Az első világháború kitörése miatt angliai tanulmányát félbe kellett szakítania.

Tresánszky Vilmos hirtelen halálával elárvult a kispesti gyülekezet, – olvashatjuk az egyik forrásban – ezért Baranyay Mihály vette át a gyülekezet felügyeletét és vállalkozott arra, hogy felkészítse a testvériséget egy új prédikátor meghívására.

Ő is sokat dolgozott az egész országban, mint utazó titkár. Tanított a teológián, mint Udvarnoki Béla utóda. Az intézmény vezetője volt. Már idős ember volt, amikor a kispesti gyülekezetben kezdett tevékenykedni. Halála után, születésének századik évfordulójára az egyház emlékkötet adott ki. (A bővelkedő kegyelem tanúja. Budapest, 1988).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .